Wednesday, February 2, 2011

apakah berat badan ideal? from kevinzahri.com

SAYA TELAH COPY ENTRI KEVIN ZAHRI KE BLOG SAYA KERANA SAYA DALAM USAHA MENAMBAH BERAT BADAN

(kawan2 saya kata saya alien...huahua...mana taknya makanlah banyak mana pun tapi berat badan tetap surapa biasa...owh ingin ditekankan disini saya ingin menambah berat otot bukan berat lemak...tak faham? kalau tak faham boleh baca apa yang telah ditulis oleh Kevin Zahri dibawah ini...)

Ah itulah contoh email yang saya terima boleh dikatakan setiap hari. Since ramai rakyat Malaysia obes, dikatakan gemuk dan ingin kurangkan berat badan, ramai yang cepat tertanya apakah berat badan yang ideal? Sebelum saya menjawap soalan itu dengan lebih mendalam, adakah BMI sesuai?

Hmmm … walaupun ia merupakan cara yang paling mudah untuk mengkategorikan seseorang (obese, normal, underweight), secara keseluruhan BMI adalah overrated kerana ia tidak mengambil kira banyak faktor lain.

Body Mass Index (BMI) adalah sukatan lemak badan berdasarkan tinggi dan berat seseorang (lelaki & perempuan). Formula BMI adalah seperti berikut:

BMI = Berat (kg) / [Tinggi (m) x Tinggi (m)]

Kategori BMI:

Underweight = <18.5
Normal weight = 18.5-24.9
Overweight = 25-29.9
Obese = BMI of 30 or greater

Hmmm tak jugak. Tidak menjadi masalah untuk mengetahui nilai BMI. Tapi adakah anda berpuas hati sekiranya BMI anda dalam kategori normal? Perasaan “puas hati” itu datang daripada kita sendiri.

Perlukah anda mengira BMI untuk mengenalpasti bahawa anda sebenarnya obes? Saya rasa tak perlu BMI. Tengok cermin pun dah tahu. Bagi saya, BMI adalah beberapa kekurangkan.

Bentuk Badan: Bagi mereka yang berbadan “stocky” secara automatik akan mempunyai BMI yang tinggi. “Berat” dalam pengiraan BMI tidak membezakan lemak & otot. Contoh: ahli bina badan akan mempunyai nilai BMI yang tinggi walaupun mereka kelihatan fit and sihat.
Struktur Tulang: Sesetengah orang mempunyai rangka tulang yang besar dan padat. So of couse nila BMI mereka lebih tinggi.
Menilai tahap fitness: Patutkah anda lega sekiranya nilai BMI anda “normal”. Hmmm…anda sendiri kena jawap soalan itu tetapi BMI tidak dapat menilai your tahab kecergasan dan kesihatan anda.
Baiklah, bagi saya andalah penentu berat badan anda yang sesuai. Bukan saya, bukan BMI! Yang penting adalah kegembiraan dan kepuasan masing-masing. Kalau anda rasa gembira dengan rupa diri anda, tidak perlu rujuk kepada BMI atau sesiapa.

Hanya perlu buka baju dan cermin diri sendiri. Tengok bahagian mana yang anda ingin kurang mahupun tambahkan.

Hanya perlu buka baju dan cermin diri sendiri. Mungkin anda rasa perlu kurangkan berat. Mungkin anda rasa perlu kempiskan peha. Itu yang penting. Tengok bahagian mana yang anda ingin kurang mahupun tambahkan. Tak kiralah. 1kg ke 10kg. Dan andaikata anda berjaya kurangkan, sekali lagi tengok cermin dan menilai. Ini adalah proses yang berterusan. Lagi-lagi apabila manusia tidak pernah berpuas hati :)

Semoga anda berjaya :)

No comments:

lagi entri menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...